martedì 16 maggio 2023

Fwd: Comunicato stampa - Premio Pahor e Kugy

 TISKOVNA IZJAVA


Pahor in Kugyjeva nagrada


Bivši državni predsednik in nekdanji predsednik vlade Republike Slovenije, cenjeni Borut Pahor, ima velike zasluge za razvoj znotraj  Slovenije, saj se je neumorno trudil za spravo in sodelovanje vseh političnih taborov, ter za premostitev slovenskega razkola. Položil je venec žrtvam izvensodnih povojnih pobojev v Teharjah, udeležil se je tudi simboličnega pokopa žrtev Hude jame in začetka prenosa 3.000 posmrtnih ostankov iz Hude jame v Spominski park Dobrava pri Mariboru. Pahor je združeval, skušal je graditi skupno Slovenijo, gradil je  mostove. Zato zasluži vse priznanje.

Zgodovinske zasluge ima tudi glede dobrih odnosov z Republiko Italijo, predvsem pa glede na vračanje oziroma začetka postopka vračanja Narodnega doma v Trstu, ki so ga nacionalistične sile leta 1920 zažgale in pozneje Slovencem odvzele. 

Kar se Koroške in krivičnega kompromisa iz leta 2011 tiče, imamo pa pri Narodnem svetu v spominu dejstvo, da je imela Avstrija neštete (zaupne) strankarske in uradniške kontakte s slovensko politiko, saj so predstavniki potovali na Dunaj, ali pa sekcijski vodja Hesse v Ljubljano. Oziroma so potekali kontakti preko slovenske ambasade na Dunaju. Vendar tedaj takih kontaktov z Narodnim svetom ni bilo !  

Konec koncev se je uradna Slovenija, pod vodstvom takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja strinjala s tem, da je bila izbrisana 10% klavzula avstrijskega ustavnega sodišča, ki so jo nadomestili s 17,5%. Kot vemo, se je Rudi Vouk 20 let uspešno boril za teh 10%. S tem smo izgubili kakih 200 krajevnih napisov. Tedanji predsednik vlade Borut Pahor se je z vsebino kompromisa strinjal in se tudi udeležil postavitve nekaterih tabel, oz. slovesnosti.

Ne spominjamo se pa, da bi Slovenija po sprejemu memoranduma javno in vztrajno zahtevala izpolnitev obljub iz 2011 podpisanega memoranduma, kot so prevzem celotne glasbene šole in njeno obljubljeno "sistemsko" sofinansiranje s strani avstrijske države. Predvsem pa nismo opazili vztrajno borbo Slovenije za obljubljeni "Hitri novi zakon o narodnostnih skupnostih". Če pa podpiraš kompromis, se moraš zavzemati tudi za njegovo uresničitev! Čakamo pa točno 12 let ! Vprašanje je tudi,  ali je tedaj slovenska vlada skušala zagovarjati izpolnitev člena VII, ali se je pa zadovoljila s kompromisom iz leta 2011, ne glede na državno pogodbo, o kateri Slovenija trdi, da je njena naslednica. 

Narodni svet čestita predsedniku Pahorju ob podelitvi Kugyjeve nagrade, se pa vročitve iz zgoraj navedenih razlogov ni udeležil.


Nessun commento:

Posta un commento