giovedì 1 dicembre 2022

Razstava Silvestra Komela v Kulturnem domu v Gorici do 12.1.2

 




TISKOVNO SPOROČILO



Vse do 12. decembra na ogled spominska razstava

POKLON SILVESTRU KOMELU

v galeriji Kulturnega doma v Gorici




V galeriji Kulturnega doma v Gorici (ul. I. Brass 20 - Italija) je na ogled vse do 12. decembra 2022, v okviru praznovanj 41-letnice delovanja (1981 – 2022), spominska razstava v poklon slikarju Silvestru Komelu (1931 – 1983).


Silvester Komel je rojen 5. septembra, leta 1931 v Rožni dolini pri Gorici. Po končani osnovni šoli, je naredil dva razreda trgovske šole v Gorici in končal maturo na klasični gimnaziji ter nato začel obiskovati Šolo za klasično obrt na oddelku za uporabno grafiko. Ker je bil bolan je s šolanjem končal po tretjem letniku.
Bil je učitelj likovnega pouka in se ukvarjal tudi z uporabno grafiko. Svojo prvo razstavo je imel leta 1960, nato pa si je uredil atelje v družinski hiši v Rožni dolini. Imel je tudi diplomo na ljubljanski Akademiji likovnih umetnosti in tako je ponovno sprejel službo profesorja likovne vzgoje. Poleg Slovenije pa je razstavljal tudi v jugoslovanskih razstaviščih, Benetkah... Za svoje delo je prijel tudi nagradi, tako imenovano Bevkova nagrada za slikarstvo in pedagoško delo v Novi gorici in Nagrado Prešernovega sklada v Ljubljani.
Umrl je 24. decembra 1983 in pokopan je v družinski grobnici na pokopališču v Šempetru pri Gorici.


Razstavo prireja Kulturni dom Gorica v sodelovanju s kulturno zadrugo Maja iz Gorice (v okviru projekta »Čedermaci današnjega časa«) in finančno družbo KB 1909 iz Gorice, s pokroviteljstvom Urada Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovenske kulturno-gospodarsko zveze ter občin Gorica in Nova Gorica v okviru EPK 2025.


Razstava je na ogled po sledečem urniku: (od ponedeljka do petka) od 9.00 do 12.00 in od 16.00 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.


Nessun commento:

Posta un commento