giovedì 6 ottobre 2022

Jutri petek Poklon naškofu P. Cocolin petek, 7.10. ob 18. uri Kulturni dom v Gorici Posta i

 

  1. TISKOVNO POROČILO





                               Poklon nadškofu P. Cocolinu (1920 – 1982)


»SREČANJE Z AVTORJI« V KULTURNEM DOMU V GORICI

Predstavitev knjige o škofu Pietru Cocolinu

»NON LASCIATEMI SOLO«

GOST VEČERA: avtor PIER PAOLO GRATTON

Petek, 7. oktobra 2022 ob 18.00 uri




V okviru tradicionalnih srečanj z avtorji in projekta »Čedermaci današnjega časa«, bo v
petek, 7. oktobra 2022 ob 18.00 uri, v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass 20) gost večera novinar in pisatelj Pier Paolo Gratton iz Rude (Videm). Gre za avtorja knjige »Non lasciatemi solo – Storia di Monsignor Pietro Cocolin, il vescovo che voleva fare il parroco« (Ne pustite me samega - Zgodba o Pietru Cocolinu, škofu, ki je želel biti župnik). Knjigo je pred mesecem izdala založba Forum iz Vidma. Uvodno misel bosta ob tej priložnosti podala župan občine Ruda Franco Lenarduzzi in predsednik Kulturnega doma v Gorici Igor Komel, z avtorjem pa se bo pogovarjal goriški novinar in teolog Andrea Bellavite.


Nadškof Pietro Cocolin (1920 – 1982) se je rodil v kraju Saciletto di Ruda (Videm) v kmečki družini. Od leta 1940 do 1944 je študiral v osrednjem semenišču v Gorici in 3. junija 1944 ga je monsinjor Carlo Margotti posvetil v duhovnika. Med letoma 1944 in 1951 je bil župnijski sodelavec v Krminu, kjer je posebno pozornost posvečal otrokom in mladim.  Eno leto je bil nadškof-dekan v Tržiču (1966-1967), mestu gradbišč, kjer je imel priložnost spoznati delavsko okolje največjega industrijskega središča province in škofije Gorica. Že te zgodnje izkušnje so mu omogočile razumeti in živeti čas in zgodovino svojega ljudstva, da je dozorel v izkušnjah, ki so bile neprecenljive, ko se je pozneje soočil z vodenjem težavne goriške škofije, ki so jo mučili ostanki dveh vojn, razdvajale so jo nesmiselne delitve, omamljali so ga nacionalizmi. Dne 26. junija 1967 ga je Pavel VI. imenoval za goriškega nadškofa: imenovanje duhovnika iz Furlanije za škofa dve leti po koncu koncila je za goriško škofijo pomenilo tudi okrepitev lokalne Cerkve. Dne 3. septembra 1967 ga je v baziliki v Ogleju posvetil kardinal Urbani, 24. septembra pa je slovesno vstopil v Gorico. Njegovo pastoralno delo vključuje reorganizacijo škofijskih struktur po smernicah drugega vatikanskega ekumenskega koncila, ovrednotenje dediščine oglejskega izročila, vzpostavitev stalnih odnosov s slovensko skupnostjo tudi zunaj državne meje, spodbujanje misijonske prisotnosti goriške škofije v Afriki in sodelovanje škofije pri delovnih problemih. Poskrbel je tudi za reformo kurije in dokončanje vrste župnijskih in škofijskih pastoralnih struktur.


Srečanje, oz. poklon nadškofu P. Cocolinu ob 40-letnici smrti, prirejajo v skupnem sodelovanju založba Forum iz Vidma, Kulturni dom v Gorici, tednika Novi Glas in Voce Isontina ter kulturna zadruga Maja iz Gorice (projekt Čedermaci današnjega časa).


Nessun commento:

Posta un commento