giovedì 16 marzo 2023

è stato pubblicato il bollettino informativo 2021/22 del Centro culturale di Gorizia

 TISKOVNO SPOROČILO




IZŠEL JE FOTOGRAFSKI INFORMATIVNI BILTEN KULTURNEGA DOMA GORICA - 41. SEZONA 2021/22


Pred tedni je v obliki fotografske publikacije izšel Informativni bilten Kulturnega doma v Gorici – 41. sezona 2021/22. Tudi letošnji (28. po vrsti) izid fotobiltena (registriran na sodišču v Gorici 22.1.1990. št. 211) je izšel s trojezično naslovno stranjo, sama publikacija pa sodi v že ustaljeno prakso v okviru delovanja Kulturnega doma.

Kljub kriznemu obdobju post-koronavirusa, ponuja Informativni bilten pregled  lanskoletnega, bogatega dogajanja v Kulturnem domu v Gorici s fotografijami, ki jih spremljajo tudi besedila. Le-te uokvirjajo delovanje, opozarjajo na pomembne obletnice in predstavljajo novosti v goriškem kulturnem prostoru. V letošnji številki je posebna pozornost namenjena projektom ob 40-letnici Kulturnega doma (november 2021), Komigo, Komigo baby, Across the border, gledališka sezona SSG, projektom Odkrivajmo talente, Čedermaci današnjega časa, Srečanja z avtorji itd.

Oceno minule sezone in pogled v prihodnost, je v uvodniku z naslovom »Leto presenečenj« prispeval predsednik Kulturnega doma Igor Komel, ki je med drugim izpostavil:

»Vrata nove sezone 2022/2023 so v Kulturnem domu na stežaj odprta. Kljub »vsakodnevnim« težavam, ki jih ni malo (koronavirus, prekomerno povišanje energetskih stroškov, okvare in izredno vzdrževanje opreme in stavbe itd.), se posamezne pobude vrstijo kot na tekočem traku. V teh nelahkih trenutkih nas usmerja osnovno vodilo, da si Kulturni dom v Gorici ne sme nikoli in nikdar dovoliti, da bi zaprl svoje duri. Trudimo se tudi stalno izpostavljati lastno vsebinsko in narodnostno vlogo, ki jo lahko dom opravlja v širšem goriško-posoškem, večjezičnem in čezmejnem prostoru!« Predsednik Komel zaključuje svoj uvodnik z naslednjim poudarkom:  »Ljudje se tudi razlikujemo: nekateri gradijo mostove, drugi pa zidove. Prepričan sem, da je goriški Kulturni dom v vseh svojih 40. letih bil arhitekt mostov in je po svojih najboljših močeh prispeval k oblikovanju in poglabljanju vezi med Goričani različnih narodnosti, kot tudi med obema našima Goricama.«


Preteklo sezono goriškega Kulturnega doma je zaznamovalo več dogodkov. Med osrednje, v okviru »srečanj z avtorji« gre uvrstiti osebnosti, kot so Massimo Cacciari (bivši župan Benetk), sodnik Felice Casson, furlanski pisatelj Angelo Floramo, pisateljica Ilaria Tuti,  novinarji Michele Santoro,  Paolo Rumiz, Toni Capuzzo, Luana De Francisco, gledališka igralca Neri Marcore' in Paolo Rossi, pevka Antonella Riuggiero, dirigent Valter Sivilotti itd. K temu gre prišteti še znane slovenske osebnosti, kot prvi predsednik RS Milan Kučan, premier RS Robert Golob, minister Matej Arčon, senatorka Tatjana Rojc, predsednik društva TIGR, Gorazd Humar, novinarji revije Mladina Grega Repovž in Ali Žerdin, pesniki in pisatelji: Jože Pirjevec, Branko Marušič, Dušan Jelinčič, Marij Čuk, Egon Pelikan, Jan Zavrtanik, Milan Pahor, Marta Verginella in Miran Košuta. Posebni večeri so bili  posvečeni Ivan Cankarju, Borisu Pahorju in Tonetu Kralju. Na gledališkem in glasbenem področju pa gre zabeležiti nastope: Andra Merkuja, Bojana Emeršiča, Borisa Kobala, Borisa Devetaka, Lada Bizovičarja, Tatjane Mihelj, Anike Horvat, Damjane Golavšek, Big band Nova, pihalnega orkestra Kras iz Doberdoba, skupin BePop in Help!..in še bi lahko naštevali.


Kulturni dom je tudi omogočil izvedbo poletnih koncertov slovenske skupine Help! (Tribute to Beatles) v areni v Lignanu in v Gradežu ter izpeljavo nekaterih kulturnih dogodkov v Ronkah, Štandrežu, na Vrhu, Sovodnjah, Pevmi, Fari, Mušu, v Ogleju,  Novi Gorici, na Lokvah in na Tržaškem.


Fotografski pregled minule sezone namenja posebno pozornost komedijam festivala Komigo 2022, 10. izvedbi niza otroških predstav Komigo baby, bogati razstavni dejavnosti (14 razstav), srečanjem z avtorji (nad 30 srečanj), koncertom v okviru festivala Across the border (nad 30 glasbenih dogodkov), gledališki sezoni SSG in združenja Terzo teatro iz Gorice (nad 70 gledaliških predstav v vseh treh »goriških« jezikih).


Nadvse zanimivi so v biltenu tudi prispevki goriških novinarjev Marka Marinčiča, Andree Bellaviteja in Marca Bisiacha, ki usmerjajo svoje poglede na bližajoče se leto 2025, ko bosta Nova Gorica – Gorica postali »Evropska prestolnica kulture«.


Poleg tega bilten povzema vse druge sklope pestrega delovanja, ki se odvija v raznih prostorih Kulturnega doma. Snovalci le-tega so druge organizacije: od gledališča, glasbe, pa vse do otroških, šolskih, športnih in rekreacijskih dejavnosti. V sezoni 21/22 se je namreč prostorih Kulturnega doma v Gorici zvrstilo okrog 200 prireditev, s preko 30.000 obiskovalci.

Za izid biltena je poskrbel Upravni odbor Kulturnega doma v sodelovanju s Kulturno zadrugo Maja in številnimi sodelavci, med katere gre omeniti Vilija Prinčiča, Mašo Braini, Zoltana Jana, Marka Marinčiča, Jana Komela, Marina Maršiča, Vanjo Hobana in Andreo Bellaviteja. Fotografsko gradivo sta prispevali Kulturni dom, Studio Bumbaca iz Gorice in Primorski dnevnik. Bilten so natisnili v tiskarni Budin v 1000 izvodih.


Nessun commento:

Posta un commento