mercoledì 20 aprile 2022

PODALJŠANA DO 26. APRILA 2022 antološka razstava goriškega umetnika VANJE FRANKA v galeriji Kulturnega doma v Gorici

 PODALJŠANA DO 26. APRILA 2022

antološka razstava

goriškega umetnika VANJE FRANKA

v galeriji Kulturnega doma v Gorici




Glede na precejšnje zanimanje, ki je vzbudila antološka razstava goriškega umetnika Vanje Franka v galeriji Kulturnega doma v Gorici (ul. I. Brass 20 - Italija), so se pobudniki dogovorili, da bo na ogled še vse do 26. aprila 2022.


Vanja Franko je rojen v Gorici leta 1944. Diplomiral je z naslovom Mojstra umetnosti v likovnih panogah, nakar se je za nekaj let posvetil poučevanju likovne vzgoje v državnih šolah. Posebnosti njegovega umetniškega dela se pokažejo v materialno-slikarski konstrukciji, v kateri je moč zaslediti simbiozo med preživetim, ki ga predstavljajo reliefi na slikarski tkanini in kromatizmom, ki izstopa iz običajnega časa. Leta 2003 je srečal japonskega umetnika Shoza Shimamota, ki je bil ustanovitelj skupine Gutai, s katerim je Franko sodeloval na 50. Bienalu v Benetkah. Posledica tega je bila, da so se skrčila likovna iskanja oblik, ki pa so se usmerila na miselno raven, iz katerega izstopajo časovni poudarki, ki se približujejo poetičnosti, ki je povezana z ritualom, polnim soobčutja. Za njegova dela so pokazali veliko zanimanja umetniki, zgodovinarji in umetnostni kritiki, kot so Antonio Del Sal, Guglielmo di Mauro, Luciano Perisinotto, Sandro Marini, Fulvio Monai, Paolo Levi, Vito Sutto in Paolo Rizzi.


Razstava, katero prirejata v skupnem sodelovanju Kulturni dom v Gorici in kulturna zadruga Maja iz Gorice (v okviru projekta »Odkrivajmo talente«), s pokroviteljstvom Dežele Furlanije Julijske krajine, je odprta po sledečem urniku: od ponedeljka do petka: od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.


Prireditelji opozarjajo udeležence na upoštevanje zakonskih predpisov v zvezi s koronavirusom (digitalno Covid potrdilo – super Green pass, varnostno razdaljo in uporabo zaščitnih mask).


Nessun commento:

Posta un commento