martedì 19 aprile 2022

Bogdan Butkovič razstavlja na Lokvah

 Razstava na Lokvah

BUTKOVIČEV KRIŽEV POT na Lokvah





Slikar Bogdan Butkovič iz Sovodenj ob Soči se tokrat predstavlja s svojo novejšo razstavo, ki nosi naslov »Postaje na poti« na Lokvah v galeriji tamkajšnje restavracije »Lokve«. Razstavo prirejata Turistično kulturno društvo »Lo-Ko«  in restavracija »Lokve« v sodelovanju z goriškim Kulturnim domom.


Na otvoritveni slovesnosti, na kateri se je zbralo precejšnje število ljubiteljev likovne umetnosti, je v samem uvodu spregovorila predsednica TKŠ Lo-Ko, Petra Kolenc, katere je izpostavila delovanje društva v prid kulturne dejavnosti, s posebnim poudarkom na likovno umetnost. Umetnika Butkovič iz Sovodenj, ki pa precej svojega časa preživlja ravno na Lokvah, pa je predstavila umetniška kritičarka Klavdija Figelj iz Nove Gorice. Izpostavila je, da »Butkovič pripada sodobnim, (post)modernim tokovom, ki uporablja tehniko fraktalne estetike, ki sicer pomeni osrednjo preokupacijo njegovega slikarstva. Zgodilo se je namreč, da je slikar hodil po Lokvah in vstopil v tamkajšnjo cerkev sv. Antona padovanskega in ko si je ogledal umetnine, je ugotovil, da cerkev nima originalnega križevega pota, zato je sklenil, da ga bo naslikaj sam. Tako se je na svojevrsten način ljubiteljski slikar lotil – v letu 2021 v času covida -19,  ene največjih pasijonskih motivik katoliške vere, imenovane Via Crucis, Via dolorosa ali Via sacra.«

V zaključku pa je prisotne pozdravil v imenu Kulturnega doma v Gorici, predsednik Igor Komel, kateri je še posebej izpostavil kulturno sodelovanje med Lokvami in Gorico, istočasno pa je poudaril , da nadvse iznajdljivi Butkovičev »Križev pot«, bi lahko bil v naslednjih mesecih na ogled tudi na Goriškem.


Razstava Bogdana Butkoviča »Postaje na poti« bo na ogled v galeriji restavracije Lokve vse do 15. maja 2022.


Nessun commento:

Posta un commento