giovedì 14 aprile 2022

Miran Kosuta v Ronke 20.4.

 

  1. TISKOVNO POROČILOMIRAN KOŠUTA GOST V RONKAH

Predstavitev novega prevoda Prešernovih poezij v italijanščino

»FRANCE PREŠEREN, POESIE«

Sreda, 20. aprila 2022 ob 20.30

v centru Palatenda v Ronkah (pri avditoriju)
V sredo, 20. aprila 2022 ob 20.30, bo v prostorih centra Palatenda (pri občinskem avditoriju) v Ronkah, v okviru tamkajšnjih »Srečanj z avtorjem«, gost večera tržaški pisatelj in univerzitetni profesor,  Miran Košuta, avtor  novega prevoda Prešernovih poezij v italijanščino, ki nosi naslov: »France Prešeren, Poesie«. Delo, ki ga je izdala založba »ZTT« iz Trsta (2020), predstavlja prvo italijansko kritično izdajo pesnikovega dela, ki je nastajala več kot deset let.


Z avtorjem se bo v Ronkah pogovarjal tržaški pisatelj in profesor Fulvio Senardi.Prešeren je za časa svojega življenja izbral in uredil pesmi, ki jih je izdal pod naslovom Poezije Doktorja Franceta Prešerna, ki je izšla decembra 1846 z letnico 1847. Nekatere pesmi so bile objavljene prvič, večina pa je že bila znana, saj je objavljal v Ilirskem listu, Kmetijskih in rokodelskih novicah, Krajnski Čbelici in drugih. Rdeča nit Prešernovih poezije je neuslišana ljubezen, ki je bila njegova stalna spremljevalka. Dolenčeva Zalika, Jerica Podbojeva, Barbara Peklarjeva, … in seveda Julija Primicova, Prešernova velika ljubezen.


Srečanje v Ronkah, katero sodi v okvir festivala »Librinfesta«, prirejajo društvo Ronchi Cultura, občina Ronke in občinska knjižnica »S. Pertini« iz Ronk, v sodelovanju s Kulturnim domom iz Gorice in Fundacijo goriške hranilnice.


Vstop prost. Število mest je omejeno. Priporočena je torej najava na tel. Tel. +39 331 2313488 ali na biblioteca@comuneronchi.it. Pobudniki opozarjajo udeležence na upoštevanje zakonskih predpisov v zvezi s koronavirusom (Super Covid potrdilo – Super Green pass, varnostna razdaljo in uporaba zaščitnih mask).


Nessun commento:

Posta un commento