venerdì 17 febbraio 2023

inaugurazione della mostra di R. e D. Faganel - Tecum venerdì 24.2. a Gorizia

 SPOROČILO ZA MEDIJE




OTVORITEV SKUPNE  RAZSTAVE

ROBERTA in DAVIDA FAGANELA

»TECUM«

V GALERIJI KULTURNEGA DOMA in KULTURNEGA CENTRA L.BRATUŽ V GORICI

Petek, 24. februarja 2023, ob 17.30. in 18.30 uri





V
petek, 24. februarja 2023, ob 17.30, bo v galeriji Kulturnega doma v Gorici (Ul. Brass, 20 - Italija), nato ob 18.30 v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici (Drevored 20. septembra 85) in istočasno preko spleta v Goriškem muzeju – Grad Kromberk (Slo), odprtje skupne razstave priznanih goriških slikarjev Roberta in Davida Faganela, z naslovom »Tecum«. Slikarja bodo ob tej priložnosti v Kulturnem domu predstavila goriška novinarja Jurij Paljk in Andrea Bellavite, v  Kulturnem centru pa umetnostna zgodovinarka Verena Košič Zorn. 


Zamisel za skupno razstavo Roberta in Davida Faganela je vzklila že pred dvema letoma, ko sta oba praznovala pomemben življenjski mejnik, osemdeseti in petinpetdeseti rojstni dan. Epidemija virusa covid-19 z vsemi zdravstvenimi ukrepi in omejitvami je izvirno zamisel onemogočila. Ob izboljšanih zdravstvenih razmerah je pobuda oživela in prišlo je do spleta razstav, ki povezujejo naš zamejski in matični prostor. Umetnika sta želela svoja dela ponuditi na ogled čim širšemu občinstvu, zato je veličastna razstava dobila svoje začasno domovanje v štirih pomembnih ustanovah: v Gorici v Kulturnem domu in Kulturnem centru  Lojze Bratuž, v Beneški galeriji v Špetru, onkraj meje pa v Goriškem muzeju v Kromberku. Razstava je tako tudi časovno opredeljena: dela obeh avtorjev v Kulturnem domu zaobjemajo obdobje od leta 1962 do 1993, v Kulturnem centru Lojze Bratuž pa od leta 1993 do danes. V Goriškem muzeju so dela večjega formata z retrospektivnim poudarkom, v Beneški galeriji v Špetru pa dela manjšega formata, načrti, maketa in fotografije. Roberto in David Faganel, oče in sin – dva pogleda, ista strast. Ne zgodi se pogosto, da bi oče in sin sledila istim notranjim vzgibom in jih tudi prevedla v vidno govorico. Če se ozremo v zgodovino umetnostnega ustvarjanja, ne bomo prav pogosto srečali podedovanega in udejanjenega umetniškega talenta.


Razstavo prirejajo v skupnem sodelovanju Kulturni dom v Gorici, Kulturni center »Lojze Bratuž« v Gorici, Goriški muzej v Novi Gorici in Beneška galerija v Špetru, s pokroviteljstvom Dežele Furlanije Julijske krajine, Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu, občin Gorica in Nova Gorica (Evropska prestolnica kulture 2025).


Nessun commento:

Posta un commento