domenica 30 aprile 2023

v nedeljo.. Ipavec Pacorig duo Koncert jazz 30.4. ob 11. uri Kulturni dom Gorica

 TISKOVNO POROČILO




MEDNARODNI DAN JAZZA 2023

s skupino IPAVEC PACORIG DUO  

Nedelja, 30. aprila 2023 ob 11. uri

KULTURNI DOM GORICA




V nedeljo, 30. aprila 2023, ob 11. uri bo na dvorišču Kulturnega doma v Gorici (ul. Brass, 20), v okviru »Mednarodnega dneva jazza 2023« svojevrstni jazz koncert tržaškega dua Ipavec Pacorig Duo, katerega sestavljata harmonikaš Aleksander Ipavec – Ipo in pianist Giorgio Pacorig.


Leta 2011 je na pobudo veleposlanika dobre volje Herbieja Hancocka Unesco 30. april uradno razglasil za Unescov Mednarodni dan jazza. Dan, ki ga obeležujejo že v več kot 190 državah, združuje različne skupnosti, šole, umetnike, akademike in ljubitelje, jih spodbuja k spoznavanju jazza in odkrivanju njegove izjemne dediščine, ozavešča o pomenu medkulturnega dialoga in medsebojnega razumevanja ter krepi mednarodno sodelovanje in komunikacijo. Je sredstvo za svobodno izražanje, ki promovira spoštovanje človekovih pravic ter dostojanstvo vseh ljudi ne glede na poreklo.


Aleksander Ipavec je diplomiral iz klasične harmonike na konservatoriju A. Stefani v Castelfranco Veneto. Kot harmonikar se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih. Dosegel je pomembne rezultate na mednarodnih tekmovanjih v Genovi, Turinu, Folignu in Bardolinu. Posnel je več kot dvajset albumov, piše pa tudi glasbo za filme in dokumentarce. Poučuje harmoniko na glasbeni šoli Tolmin in pri Glasbeni matici v Gorici.

Pianist, klaviaturist in skladatelj Giorgio Pacorig igra že od leta 1989. Njegov žanrski obseg zajema vse od jazza, elektronske glasbe, filmske glasbe do improvizirane glasbe. Igra na prestižnih gledaliških in jazzovskih festivalih v Italiji in tujini. Posnel je že več kot sedemdeset albumov. Poučuje jazz na tržaškem konservatoriju “Giuseppe Tartini”.


Vstop prost. Za informacije: Kulturni dom Gorica – tel. +39 0481 33288; email info@kulturnidom.it.


Glasbeni dogodek prirejajo v skupnem sodelovanju Kulturni dom v Gorici, glasbena matica in kulturna zadruga Maja (v okviru projekta Across the border 23),v sodelovanju z ustanovo Imago Slovenija (Lj), Kulturnim domom iz Nove Gorice in Staroljubljanskim zavodom za kulturo iz Ljubljane. Pokrovitelji glasbenega dogodka so Dežela FJK, občini Gorica in Nova Gorica (EPK 2025) ter Fundacija goriške hranilnice Carigo.


Nessun commento:

Posta un commento