mercoledì 4 gennaio 2023

Razstava Nikola Tesla v Kulturnem domu v Gorici do 12.1.2023

 TISKOVNO POROČILO
Vse do 12. januarja 2023 na ogled dokumentarna razstava

NIKOLA TESLA

»KAD SAM BIO DJEČAK« (Ko sem bil deček)

v galeriji Kulturnega doma v Gorici
V galeriji Kulturnega doma v Gorici (ul. I. Brass 20 - Italija) je na ogled vse do 12. januarja 2023, nadvse zanimiva in svojevrstna dokumentarna razstava svetovno znanega znanstvenika Nikole Tesla (1856 – 1943), z naslovom »Kad sam bio dječak« (Ko sem bil deček).


Razstava izhaja iz želje, da bi obiskovalcem približali Teslovo otroštvo kot neločljiv del njegove osebnosti. Rojstvo, izobraževanje, prvi koraki raziskovanja, vizije in sanje, uresničene v prihodnosti, katere so pognale že v rodnem Smiljanu. Naravo je opazoval z radovednostjo otroka in intuicijo genija, ki mu je dajala jasne odgovore. Mladi Tesla je ostal igriv celo življenje, avtorji razstave Josip Starčević Prpić, Ana-Marija Šolaja in Ivana Starčević pa nas v igrivosti tega dečka skozi ogled razstave popeljejo v Smiljan in Gospić, skupaj z anekdotami iz Nikolovega življenja.


Nikola Tesla je bil inženir in fizik, ki je revolucioniral obliko dobave električne energije potrošnikom. Njegov izum je povzročil hiter razvoj industrije in postavil temelje za posodobitev elektroenergetskih sistemov. Tesla je celo eksperimentiral z brezžičnimi tehnologijami in zgradil enega prvih brezžično vodenih čolnov. Izmed več kot 700 patentov, ki jih je patentiral, najbolj izstopa Teslin izum električnega sistema za izmenični tok, ki se danes uporablja po celem svetu, saj omogoča najbolj učinkovit prenos električne energije.


Razstava, katero prirejajo v skupnem sodelovanju kulturna zadruga Maja iz Gorice (v okviru 30-letnice delovanja in projekta »Čedermaci današnjega časa)«), Kulturni dom Gorica in Memorijalni centar »Nikola Tesla« iz Gospića (Hr), s pokroviteljstvom Dežele Furlanije Julijske krajine, je na ogled po sledečem urniku: (od ponedeljka do petka) od 9.00 do 12.00 in od 16.00 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.


Nessun commento:

Posta un commento