mercoledì 18 gennaio 2023

Laura Grusovin - odprtje razstave v Kulturnem domu v Gorici v sredo 18.1.

 


SPOROČILO ZA MEDIJE




OTVORITEV RAZSTAVE PRIZNANE GORIŠKE SLIKARKE

LAURE GRUSOVIN

V GALERIJI KULTURNEGA DOMA V GORICI

Sreda, 18. januarja 2023, ob 18. uri




V sredo, 18. januarja 2023, ob 18. uri, bo v galeriji Kulturnega doma v Gorici (Ul. Brass, 20 - Italija), odprtje razstave priznane goriške slikarke Laure Grusovin, ki nosi naslov »Ricordi da un percorso« (Spomini iz umetniške poti).


Laura Grusovin se je rodila leta 1955 v Gorici, kjer danes še vedno živi in dela. Slika predvsem v olju. Po figurativnih delih iz začetka osemdesetih let se je Laura Grusovin usmerila v neonadrealizem. V zadnjem obdobju se je povrnila k bolj realističnemu odslikavanju misli. V zadnjih petindvajsetih letih je priredila nad petindvajset samostojnih razstav in udeležila se je preko stotih skupinskih razstav v Italiji, Avstriji, Sloveniji, Španiji, Veliki Britaniji, Finski, Belgiji, Poljski in ZDA.


Nedavno od tega je v Črnomlju slovenski likovni kritik Mirko Jutešek o goriški umetnici izpostavil naslednje: »Kako smiselno in pomembno je biti aktiven, vedno znova in drugačnega vidika razkrivamo lahko v uspešnih dejavnostih Laure Grusovin. V bistvu v slikarstvu šele ugotavlja, kaj ji najbolj »leži« in že so pred nami resni, upoštevanja vredni ustvarjalni slikarski rezultati. Vse slike so privlačne za pogled in so v bistvu rezultat močne in disciplinirane umetnikove koncentracije in so zato domišljene in izpovedno močne. Prepričljivo čuten je slikarkin odnos do naravnega, pri čemer učinkovito skladna ekspresivnost forme v bistvu nekako zakrije neizrazitost, v načinu podajanja atmosfere osamljen primer kot enkratna epizoda.


Razstavo v goriški galeriji prireja Kulturni dom v Gorici v sodelovanju s kulturno zadrugo Maja iz Gorice (v okviru projekta »Čedermaci današnjega časa«), s pokroviteljstvom Dežele Furlanije Julijske krajine in občin Gorica in Nova Gorica (Evropska prestolnica kulture 2025).


Razstava bo odprta vse do 12. februarja 2023 po sledečem urniku: (od ponedeljka do petka) od 10.00 do 12.30 in od 15.30 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.


Nessun commento:

Posta un commento