venerdì 16 settembre 2022

potret C. Zlobca - avtor Silvan Bevčar - Kulturni dom Gorica

 Tiskovno poročilo



Kulturni dom v Gorici: Zlobčev potret Silvana Bevčarja



V sejni dvorani Kulturnega doma v Gorici, bo odslej dalje ob sliki Franceta Prešerna in kipu »Goriškega slavca« Simona Gregorčiča,  visel tudi  potret Cirila Zlobca (1925 – 2018), slovenskega pesnika in velikega prijatelja tako Gorice, kot tudi Kulturnega doma. Zlobčev potret je delo goriškega likovnega umetnika Silvana Bevčarja, ki ga je želel pokloniti Kulturnemu domu ravno ob četrti obletnici smrti slovenskega akademika (24.8.2018). Poklon sta sprejela predsednik Kulturnega doma, Igor Komel in likovni kritik ter večletni odgovorni za galerijo Kulturnega, Joško Vetrih. 

Predsednik Komel se je ob tej priložnosti toplo zahvalil slikarju Bevčarju, istočasno pa poudaril, da sodi Zlobec med naše »Čedermace današnjega časa«, saj je bil zelo navezan na Gorico. Ob mnogih priložnostih je bil na raznih srečanjih, tudi mednarodnega značaja, pravi ambasador naše goriške stvarnosti. Ta stvarnost se je odražala v večjezičnosti, čezmejnosti in je postala simbol odprte meje. Desetletja in desetletja je bil Zlobec stalen gost različnih kulturnih srečanj, posvetov in predavanj, ki so potekala na Goriškem, tako v Kulturnem domu, kot tudi v Goriški Državni Knjižnici (Biblioteca Statale Isontina). Nastopal je tudi v raznih goriških knjigarnah, po goriških šolah, itd. 


Igor Komel je ob tej priložnosti izpostavil, da je bil Ciril Zlobec, poleg navezanosti na naše mesto, tudi študent na goriški gimnaziji. Leta 2013 sta Kulturni dom v Gorici in goriška Državna knjižnica (BSI) naslovila na občino Gorica, takratnemu županu Ettoreju Romoliju in predsedniku občinskega sveta Rinaldu Roldu ter v vednost Slovenski mestni konzulti predlog, da bi slovenskemu pesniku podelili častni naslov občana mesta Gorice. Predlog sta ustanovi podkrepili z obrazložitvijo, da je slovenski pesnik in pisatelj Ciril Zlobec, rojen leta 1925 v Ponikvah na tržaškem Krasu, docent na Akademiji znanosti in umetnosti v Ljubljani. On je tudi glavni slovenski prevajalec italijanskih klasičnih pisateljev in pesnikov, med katerimi so Dante, Petrarca, Foscolo, Carducci, Ungaretti, Montale, Quasimodo, itd. Leta 1941, v času fašizma, so ga izključili iz gimnazije v Gorici, ker je pisal pesmi v slovenščini. Konfiniran je bil v Abrucih, kjer se je podrobneje seznanil z italijansko kulturo. Predlog je s strani takratnega občinskega odbora ostal na mrtvem tiru. 

Vsekakor gre podčrtati, da je Ciril Zlobec pri Slovencih v zamejstvu zapisan z »zlatimi črkami« in priča temu bo prav gotovo tudi njegov potret, ki bo odslej dalje izpostavljen v sejni dvorani Kulturnega doma.


Nessun commento:

Posta un commento