venerdì 20 ottobre 2023

Javno srečanje »ŠPORT: VČERAJ, DANES IN..V PRIHODNJE« Gosta: GIORGIO BRANDOLIN in EDY REJA Sreda, 25. oktober 2023 ob 18. uri KULTURNI DOM V GORICI

 

V sredo, 25. oktobra 2023 ob 18. uri, bo v Kulturnem domu v Gorici (ul. Brass, 20), javno srečanje (v italijanščini) z naslovom »Šport: včeraj, danes in.. v prihodnje«. Ugledna gosta večera bosta deželni predsednik Olimpijskega komiteja Furlanije Julijske krajine (CONI), inž. Giorgio Brandolin in nogometni trener ter ambasador »Nova Gorica-Gorica – EPK 2025«, Edy Reja. Z njima se bo pogovarjal predsednik goriškega Kulturnega doma, Igor Komel.

 

Inž. Giorgio Brandolin je večletni predsednik deželnega olimpijskega komiteja. Bil je tudi predsednik nekdanje Goriške Pokrajine, deželni svetnik in poslanec v italijanskem parlamentu. Njemu gre zasluga, da je edini predsednik Conija v Italiji, ki kritizira novo državno športno reformo, ki globoko posega v prostovoljno delo, na katerem temelji delovanje amaterskih športnih društev v Italiji. In ravno v tej zvezi bodo hudo prizadeta tudi naša slovenska zamejska športna društva v Italiji.

 

Edy (Edardo) Reja iz Ločnika pri Gorici leta 1945 je pri šestnajstih letih je odšel, skupno s Fabiom Capellom, v Ferraro k Spalu, s katerim je prvič nastopil v italijanski A ligi. Igralsko kariero je zaključil leta 1975 pri Beneventu, nato pa se je začel posvečati trenerskemu delu. Leta 1979 je pridobil trenersko licenco v Covercianu in začel svojo nadvse uspešno trenersko kariero. Vodil je namreč med drugimi tudi Pro Gorizio, Pescaro, Bologno, Lecce, Brescio, Torino, Napoli, Hajduk Split, Lazio, Atalanto, Novo Gorico in albansko nogometno reprezentanco. Leta 2021 je bil uradno imenovan za ambasadorja »Nova Gorica – Gorica Evropska prestolnica kulture 2025«.

 

In ravno nova državna športna reforma v Italiji in vloga športa v okviru Evropske prestolnice kulture 2025, bosta osrednji temi sredinevega večera v goriškem Kulturnem domu, katerega prirejajo v skupnem sodelovanju Kulturni dom v Gorici, ZSŠDI, športno združenje Dom iz Gorice (ob 60-letnici delovanja 1963 – 2023) in kulturna zadruga Maja iz Gorice (v okviru projekta »Čedermaci današnjega časa«), s pokroviteljstvom in podporo Dežele Furlanije Julijske krajine, občin Gorica in Nova Gorica ter Fundacije Goriške hranilnice Carigo.

Nessun commento:

Posta un commento