martedì 17 maggio 2022

Fwd: Komigo 2022

 KOMIGO 2022

KOMIČNO GLEDALIŠČE

TEATRO COMICO – TEATRI CÒMIC

»SMEH JE NAJBOLJŠA TERAPIJA NA SVETU!«



Projekt KOMIGO - »Komično gledališče v italijanščini, slovenščini in furlanščini«, oziroma »Smeh je najboljša terapija na svetu!« se nanaša izrecno na gledališko umetnost in na njeno širitev med ljudmi, kakor razpoznavni element kulture nekega naroda, kakor sredstvo razvoja, spoznavanja in tudi zabave za posameznika. Gledališka dejavnost in gledališka umetnost sta zelo občuteni in močno prisotni bodisi v italijanski kakor tudi v slovenski kulturi. Naravno je torej, da je le-ta močna in živa v okviru slovenske manjšine v Italiji in italijanske manjšine v Sloveniji ter med furlansko skupnostjo.

Dograditev skupne Evrope sloni na spoštovanju kulturne različnosti njenih članic. Pestra evropska kulturna različnost pa je zakoreninjena v bogatem in raznolikem evropskem jezikovnem »premoženju«. Spodbujati poznavanje med ljudmi različnih jezikovnih identitet pomeni pripomoči k povečanju socialne strpnosti, čezmejnega in med deželnega sodelovanja.

Ker menimo, da sta gledališka umetnost in gledališka kultura bistvena elementa za spoznavanje, ohranjanje in razvoj kulture enega naroda, zatorej nameravamo tudi letos prirediti v Gorici »poseben, trojezični« gledališki festival. Osrednja tema festivala KOMIGO bo komičnost. Komično gledališče ima to posebno moč, da je neposredno komunikativno ne glede na jezik, ki ga uporablja. Publiko na katero se projekt obrača je italijanska, slovenska in furlanska, oz. katerakoli.

Originalni projekt – trojezični festival komičnega gledališča (edini te vrste tako v Sloveniji, kot Italiji) – je nastal leta 2004 v okvir Interrega Italija - Slovenija. Nositelj projekta je Kulturni dom Gorica, v sodelovanju s Slovenskim stalnim gledališčem (SSG) iz Trsta, z Glasbeno matico (Trst, Gorica, Benečija), z združenjem Kudus - Kulturni dom Nova Gorica, z združenjem Sergio Amidei iz Gorice, z Glasbeno akademijo Santa Croce iz Križa, z Društvom beneških likovnih umetnikov iz Špetra, Agencija PijaR (Predvor - Kranj) in s kulturnimi društvi: KD Sovodnje, KD Briški grič Števerjan, Kd Jadro (Ronke), Oton Župančič Štandrež, Pihalni orkester Kras (Doberdob). Pokrovitelji projekta so Dežela FJK, občine Gorica, Sovodnje ob Soči, Doberdob in Nova Gorica ter Slovensko kulturno gospodarska zveza (SKGZ), Urad Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu in Fundacija goriške hranilnice.

Letošnji »Komigo 2022« sestavlja sedem predstav v abonmaju in šest izven abonmajskih dogodkov. Prvi, nagradni pred-dogodek Komigo 2022 bo 24. maja 2022, in sicer kabaretni večer »Kababaretke«; zaključek pa je predviden 1. oktobra z Andro Merkù Show.

Vse predstave se bodo odigrale na odru velike dvorane Kulturnega doma (ul. Brass 20, tel. 0481/33288; info@kulturnidom.it).






VPIS ABONMAJA KOMIČNEGA GLEDALIŠČA

“KOMIGO 2022” V GORICI (I) DO 26. MAJA 2022

“VZEMI SI ČAS ZA SMEH, KI JE GLASBA DUŠE!”



V Kulturnem domu v Gorici (Italija) je v polnem teku vpisovanje abonmaja za 19. izvedbo festivala komičnega gledališča “KOMIGO 2022«. V dosedanjih osemnajstih izvedbah je svojevrstni, trojezični goriški festival, - s podnaslovom »Vzemi si čas za smeh, ki je glasba duše!«, - redno žel laskave uspehe in vzbujal dokajšnje zanimanje, tako med širšo goriško, zamejsko, kot tudi »čezmejno« slovensko publiko.


Letošnji koledar predstav Komigo zajema uvodni »nagradni preddogodek«, sedem svojevrstnih abonmajskih večerov ter vrsto izven abonmajskih dogodkov (razstave, koncerti itd.). Zastor nad letošnjim festivalom Komigo se bo uradno odprl v torek, 24. maja 2022 z nagradnim preddogodkom, oz. s kabaretnim večerom »Kababaretke« s Tjašo Ruzzier, Ireno Pahor, Martino Krapež in Martino Feri. Uvod v redni abonma Komigo '22 pa bo na sporedu v četrtek, 26. maja, s premiero komedije »Pandemenca«, v kateri nastopata Boris Kobal in Boris Devetak. Zatem bodo sledile naslednje komedije: 8. junija »Mali otroci, veliki problemi« (nastopata Uroš Kuzman in Aleš Novak), 13. junija bo prvič gost Komigoja Paolo Rossi s predstava »Teatro assemblea«, 22. junija pa Angelo Floramo in harmonikaš Paolo Forte s svojevrstnim recitalom »Di velieri, monasteri e altre frontiere«.

Septembra bo na sporedu »Predstava za vsako priložnost« (v torek, 13.9.), pri kateri bo, ob Ladu Bizovičarju, Gašperju Konecu in Juretu Karasu, sodeloval tudi pihalni orkester Kras iz Doberdoba; Dne 20. septembra bomo gostili komedijo Špasteatra »Erotika po Emeršiču«. V soboto, 1. oktobra pa se nam bo na odru Kulturnega doma v Gorici v posebnem showu ponovno predstavil »naš« Andro Merku.

Izven abonmaja Komigo 2022 pa so na Goriškem napovedani še koncerti: skupine Help!, nato orkestra Big band Nova (v parku v Pevmi) in poseben glasbeni dogodek Tribute Freddie Mercury. Izven abonmaja pa je v oktobru tudi napovedana še predstava »5 x una«, oziroma poklon goriški gledališki igralki in režiserki Maji Monzani.


Vpisovanje abonmajev Komigo poteka (vse do 26. maja 2022) pri blagajni Kulturnega doma v Gorici (ul. Brass 20 – tel 0039 0481.33288) vsak delavnik od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00 ure.

Cena abonmaja (devet predstav) je: 60 evrov, znižani 50 evrov. Posamezne vstopnice: redne 15 evrov in znižane 10 evrov (abonenti SSG, upokojenci, družinski (drugi člani družine), študenti in brezposelni).

Celoten program festivala Komigo 2022 in splošne informacije so na razpolago tudi na spletni strani Kulturnega doma Gorica www.kulturnidom.it in na facebook-u www.facebook.com/kulturnidom.


Festival Komigo, komično gledališče v slovenskem, italijanskem in furlanskem jeziku, prireja Kulturni dom iz Gorice, v sodelovanju z združenjem Kudus - Kulturnim domom Nova Gorica, s Slovenskim stalnim gledališčem (SSG) iz Trsta, z Glasbeno matico, z Glasbeno akademijo Santa Croce iz Križa pri Trstu, z Agencijo PijaR iz Kranja ter s kulturnimi društvi: Sovodnje, Briški grič iz Števerjana, Kras iz Doberdoba, Oton Župančič iz Štandreža, Naš prapor iz Pevme, Jadro iz Ronk, Danica z Vrha ter Društvo beneških likovnih umetnikov iz Špetra v Benečiji. Pokrovitelji projekta so: Dežela Furlanija Julijska krajina, Občine Gorica, Nova Gorica, Doberdob in Sovodnje ob Soči ter Urad Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu, Slovensko kulturno gospodarska zveza (SKGZ) in Fundacija goriške hranilnice.




PROGRAM KOMIGO 2022

»Smeh je najboljša terapija na svetu«



Nagradni pred-dogodek »KOMIGO 2022«

Torek, 24. maja 2022 ob 20.30
Kabaretni večer KABABARETKE
Nastopajo: Irene Pahor, Tjaša Ruzzier, Martina Krapež, Martina Feri



REDNI »ABONMA KOMIGO 2022«


Četrtek, 26. maja 2022 ob 20.30
PANDEMENCA
Nastopata: Boris Kobal in Boris Devetak


Sreda, 8. junija 2022 ob 20.30
MALI OTROCI, VELIKI PROBLEMI
Nastopata: Uroš Kuzman in Aleš Novak

Produkcija: SiTi Teater BTC


Ponedeljek, 13. junija 2022 ob 20.30
Kabaret TEATRO ASSEMBLEA
Nastopa: Paolo Rossi


Sreda, 22. junija 2022 ob 20.30

Recital DI VELIERI, MONASTERI E ALTRE FRONTIERE

Nastopata: pisatelj Angelo Floramo in harmonikaš Paolo Forte


Torek, 13. septembra 2022 ob 20.30
PREDSTAVA ZA VSAKO PRILOŽNOST
Nastopajo: Jure Karas, Lado Bizovičar in Gašper Konec
Sodeluje: Pihalni orkester KRAS iz Doberdoba


Torek, 20. septembra 2022 ob 20.30
Komedija EROTIKA PO EMERŠIČU

Nastopa: Bojan Emeršič

Produkcija: Špas Teater


Sobota, 1. oktobra 2022 ob 20.30
ANDRO MERKÙ SHOW
Nastopa: Andro Merkù




IZVEN ABONMAJA


Sobota, 9. aprila 2022 ob 20.30
Komedija PLESKARJI NIMAJO SPOMINOV

Produkcija: KD Sovodnje


Petek, 13. maja 2022 ob 20.30
Koncert ob 20+2 obletnici izida CD-ja »Privid« 

skupine FIBERGLAS (Go - Ts)


Petek, 22. julija 2022 ob 21.30 v Gradežu
Koncert skupine HELP! – A BEATLES TRIBUTE (Slo – Zda - Srb)


Petek, 29. julija 2022 ob 21.30 v Pevmi (Gorica)
Koncert orkestra BIG BAND NOVA (Nova Gorica)


Julija meseca na Laškem

Koncert

TRIBUTE TO FREDDIE MERCURY


Sreda, 26. oktobra 2022 ob 20.30
Komedija 5 X UNA - POKLON MAJI MONZANI

Produkcija: La Meridiana


Nessun commento:

Posta un commento