martedì 24 maggio 2022

Fwd: Hijacint Jussa

 TISKOVNO POROČILO




Vse do 13. junija na ogled razstava

beneškega umetnika HIJACINTA JUSSE


v galeriji Kulturnega doma v Gorici




V galeriji Kulturnega doma v Gorici (ul. I. Brass 20 - Italija) je na ogled vse do 13. junija 2022, nadvse zanimiva razstava beneškega umetnika Hijacinta Jusse.


Rojen leta 1950 v Čedadu, živi in dela v Števerjanu. Po študiju na slovenski srednji šoli in na italijanski šoli za umetnost v Gorici, je od leta 1971 do upokojitve poučeval likovno vzgojo in risanje na slovenskih srednjih šolah v Gorici. Slikar, grafični oblikovalec, ilustrator, graver se ukvarja tudi s fotografijo in snemanjem dokumentarnih filmov. Avtor številnih stripov in risank za slovenski časopis »Novi Matajur«, je znan kot operater video posnetkov Pisma iz Benečije, ki jih je na Youtube objavil Slovenski kulturni inštitut iz Špetra ob Nadiži, kjer tedensko poročajo o najpomembnejših dogodkih slovenske manjšine v Benečiji. Njegovo pomembno delo je dokumentarni film Spomini in pričevanja Mečana/Mezzana 1945, ki ga je predstavil na Dnevih etnografskega filma leta 2016 v Ljubljani. Leta 1994 je za koledar Goriške Mohorjeve družbe ustvaril serijo akvarelov, ki so nekakšen ikonografski katalog starodavnih votivnih cerkva v Nediških dolinah.


Razstava, katero prirejata v skupnem sodelovanju Kulturni dom v Gorici in kulturna zadruga Maja iz Gorice (v okviru projekta »Čedermaci današnjega časa«), s pokroviteljstvom Dežele Furlanije Julijske krajine in občin Gorica in Nova Gorica (GO! 2025), je odprta po sledečem urniku: od ponedeljka do petka: od 9.00 do 13.00 in od 15.00 do 18.00 ure, ter v večernih urah med raznimi kulturnimi prireditvami.



Nessun commento:

Posta un commento