sabato 11 settembre 2021

čezmejno ob koncu tedna

(Veliko)karantanske e-novičke 19/2021

Čeprav smo v prejšnjih e-novičkah z najavami čezmejnega sodelovanja v širšem slovenskem prostoru že posegli tudi v september, izbor ni mogel upoštevati vseh dogodkov iztekajočega se tedna. Niti ne dveh prireditev z odbornico in s tajnikom našega ljubljanskega Kluba koroških Slovencev...

Tako je profesorica mag. Lidija Golc preteklo sredo zvečer v polni Mohorjevi knjigarni v Celovcu predstavila svojo novo pesniško zbirko »Kakor roke v objem«, ozrla pa se je tudi na ustvarjanje koroške rojakinje Rezke Kanzian.

Včeraj, 9.9.2021, pa so v organizaciji Slovenskega inštituta na Dunaju o Skupnem slovenskem kulturnem prostoru na zoom-konferenci razpravljali kulturni delavci in drugi, ki se ukvarjajo s pretakanjem slovenske kulture in besede med matico in slovenskimi narodnimi skupnostmi v sosednjih državah. Poleg tajnika našega ljubljanskega in hkrati predsednika mariborskega Kluba dr. Danijela Grafenauerja so sodelovali še dr. Janko Malle in Sebastjan Trampusch (Koroška), Tatjana Oletič (Trst), dr. Barbara Riman (Reka), mag. Suzanne Weitlaner (avstrijska Štajerska) in Anja Malenšek (Maribor-Dunaj), moderator pa je bil dr. Štefan Vospernik (APA, Dunaj).

V Trstu že od včeraj pa do nedelje, 12.9. poteka 65. kongres Federalistične unije evropskih narodnosti. Leta 1949 ustanovljeni FUENS je največja krovna organizacija evropskih avtohtonih narodnih manjšin ter narodnosti in jezikovnih skupin; združuje več kot 100 organizacij iz 35 evropskih držav, pri čemer se vsako leto pridružijo novi člani. Organizacija nudi medsebojno podporo ter zastopa interese evropskih manjšin na regionalni, nacionalni in zlasti evropski ravni. Koroške rojake zastopa Narodni svet koroških Slovencev, Slovence v Italiji pa do leta 2019 Slovenska skupnost, odtlej Svet slovenskih organizacij, ki tudi gosti letošnji kongres. Več podrobnosti je na spletni strani kongresa: www.congress2021.fuen.org .

Opozorili smo vas že, da Slovenska gospodarska zveza iz Celovca za danes pripravlja Srečanje poslovnih partnerjev iz Slovenije, Italije in Avstrije na Primorskem, in sicer na Gradu Kromberk v Novi Gorici. Program ob strokovnih posvetih vključuje ogled (slovenskega) podjetja Pipistrel Italia v Gorici ter Instrumentation technologies v Solkanu.

»Last minute« naj ponovimo tudi vabilo na današnji svečanosti v okviru prireditev »Bazovica 2021«: ob 13:00 bo svečanost pri spominski plošči pred poslopjem rektorata Univerze v Ljubljani (Kongresni trg), ob 16:00 pa pri (prvem evropskem protifašističnem) spomeniku v Prešernovem gaju v Kranju. - Osrednja proslava bo v Bazovici v nedeljo, 12.9. ob 15:00. - Kdor je pred tednom zamudil ogled dokumentarno-igranega filma »Streli v Bazovici« na TV Slovenija, ga žal iz spletnega arhiva RTVS ne more priklicati, ker si televizija za to ni pridobila avtorskih pravic...

Drevi ob 18:30 bodo v Pavlovi hiši – Pavelhaus v štajerski Potrni/Laafeld predstavili knjigo Alexe Wild »Zu Mittag um zwölf war eines erledigt«. Knjiga pripoveduje tragično povojno zgodbo dveh spodnještajerskih družin ter o njihovem življenju ob meji in onkraj nje.

V soboto, 11.9. bo v organizaciji Doma prosvete iz Tinj Ivanka Kronawetter skupino koroških izletnikov vodila v »Ptuj – od rimske zgodovine do danes«.

Naš partnerski Klub Korošcev – Ljubljana prav tako jutri, v soboto 11.9. vabi na tradicionalno izvrstno pripravljeno in vedno okusno 29. Koroško kuharijo (po starih babičinih receptih). Kar pripenjam »Vabilo na 29.kuharijo.pdf«, pač za primer, da kakšno vašo »last minute« prijavo kljub omejenemu številu udeležencev lahko vseeno še sprejmejo.

Slovenska konferenca SSK – Svetovnega slovenskega kongresa jutri, v soboto ob 14:00 s parkirišča v ljubljanskem Tivoliju spet odhaja na obisk »Slovenskega obrobja«, tokrat k štajerskim Slovencem in njihovemu sedežu v Pavlovi hiši v Potrni pri avstrijski Radgoni. Ob 18:00 bodo tam prisluhnili domačemu Zboru Pavlove hiše in njihovim gostom – Pomurskemu tamburaškemu orkestru. Čeprav je rok za prijave na skupni vožnji že potekel, lahko najbolj zagret (in potrjeno zdrav) interesent jadrno pokliče na SK SSK na 01 2428 550 ali napiše e-pošto na nina.frlan@slokongres.com .

Podobno velja za informacijo o morebitni »last second« prijavo na jutrišnjo avtobusno ekskurzijo Rafaelove družbe »Po zamejskih poteh slikarja Toneta Kralja«. Pod strokovnim vodstvom umetnostne zgodovinarke Verene Koršič Zorn si bodo izletniki ogledali poslikave Toneta Kralja v petih cerkvah na Tržaškem in Goriškem, in sicer na Katinari, na Pesku, v Trebčah, Pevmi in v Štandrežu. Rafaelova družba je dosegljiva na 01 438 3050 in www.rafaelova-druzba.si .
Še eno naše partnersko združenje – Društvo avstrijsko-slovenskega prijateljstva iz Gradca je za jutrišnjo soboto pripravilo izlet svojih članov na kulturno-kulinarično doživljanje sosednjega Maribora. Za informacije in prijave navajajo stika: office@voesfgraz.at ter 0043 664-4750883.

 Na Mednarodnem literarnem festivalu Vilenica bosta v soboto in nedeljo nastopala tudi dva avstrijska gosta: v soboto, 11.9. ob 13:00 bo to koroško-ljubljanski rojak, pravnik in pesnik dr. Jani Oswald, v soboto, ob 17:00 in nato v nedeljo, 12.9. ob 11:00 pa letošnji literarni lavreat – avstrijski avtor Josef Winkler. Ker je število mest na festivalu omejeno, predhodne prijave udeležbe sprejemajo na info@vilenica.si.

V soboto, 11.9. ob 19:00 bodo v okviru srečanja manjših pevskih ansamblov - 28. Mednarodnega festivala Suha na suškem gradu nastopili s House Rules (DNK), KlångQuadrat (AUT), A Capella Boğaziçi (TUR), Oktet Simon Gregorčič (SLO), Oktet Suha (AUT) ter Dravograjski oktet (SLO). - Že drevi, v petek, 10.9. ob 19:00 bo prvi koncert v okviru festivala potekal v Vidovi cerkvi v Dravogradu. Podrobnosti na www.festival-suha.at .

V soboto 11.9. ob 19:00 bo v Cankarjevem domu 69. Ljubljana Festival zaključil koncert Simfoničnega orkestra radia ORF z Dunaja; dirigent Kerem Hasan, solist Jean-Guihen Queyras.

V nedeljo, 12.9. ob 8:00 (in najbrž ne šele ob 9:00, kot je mogoče kje prebrati) bodo od Velflna v Lobniku pri Železni Kapli spet krenili na pot udeleženci spominskega pohoda Zveze koroških partizanov "Po poteh Johana, Gašperja in Lenarta". V okviru pohoda bo na ogled tudi umetniška inštalacija Tanje Prušnik (vnukinje Karla Prušnika – Gašperja) na progi devetih kilometrov pod geslom „1920.2020 Erinnerungsschleife / Po poteh spominov – Utopia gnp2“; inštalacija bo na ogled tudi prihodnjo nedeljo, 19. septembra.

Geschichtsverein für Kärnten (Zgodovinsko društvo za Koroško) se od 12. do 19.9. ter ponovno od 26.9. do 3.10. odpravlja na temeljito pripravljeno in strokovno vodeno potovanje "od Alp do Jadrana: Slovenija obmejna področja med Trstom in Zagrebom".

Izbor čezmejno povezovalnih vabil tudi tokrat ni popoln. Popolnoma lepo pa vse pozdravljam in popotnikom želim srečno pot!

Janez Stergar, Klub koroških Slovencev v Ljubljani

 

Nessun commento:

Posta un commento